Завършен е и предстои официално откриване  на монумента на опълченците

...
Завършен е и предстои официално откриване  на монумента на опълченците
Коментари Харесай

Завършен е монумент на опълченците и на загиналите във войните от Рила и Рилското корито



Завършен е и следва публично откриване  на монумента на опълченците и на починалите във войните в град Рила, оповестиха от Общината. Паметната комбинация, на която са иманата на към 180 починали по фронтовете бойци и офицери от региона е  на едно от най-оживените места в града - площад " Дружба ". Изграждането и стартира преди три години

Монументът е висок 2,3 м, с аранжирани орнаменти и с бойно снаряжение от 1916 година, които са с музейна стойност. На три колони от черен гранит са  изписани имената на починалите в Руско-Турската освободителна война и опълченци от Рилското корито, от Балканската и Първата и Втората международна война. Сега се построява и ъгъл за отдих с тревна повърхност, с чешма и с солидни пейки, както и съвременно осветяване.

За монумента бяха събрани към 48-50 хиляди лв., част от тях са от дарителска акция. На територията на цялата община  до момента имаше два войнишки паметника. Единият е една чешма, на която е инсталирана плоча с имената на починалите във Втората международна война. Вторият монумент е в Рилския манастир. Монументът в Рила обгръща всички починали от цялата община, те са издирени  и открити със съдействието на  Военния списък във Велико Търново.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР